Mavo / havo /vwo

Mavo/havo

De mavo/havo opleiding is bedoeld voor de leerling, die nog geen havo-advies heeft, maar wel de ambitie en motivatie om uiteindelijk een havo-diploma te behalen. In klas 1 en 2 betekent dit dat er in een volledige havo-omgeving les wordt gegeven en ook alle toetsen worden becijferd op havo-niveau. Tot aan het einde van leerjaar 2 is een directe overstap naar de havo mogelijk. Leerlingen die na de eerste 2 leerjaren niet de directe overstap hebben kunnen maken, vervolgen hun weg in 3 (g)tl en behalen na 4 jaar een vmbo-(g)tl diploma.

Na het behalen van het vmbo-diploma kan de overstap naar 4 havo worden gemaakt. Leerlingen die deze ambitie hebben, krijgen bij de keuze voor het vakkenpakket in 3 en 4 (g)tl advies bij het samenstellen van hun vakkenpakket om een goede aansluiting op 4 havo te garanderen.

Havo (Hoger algemeen voortgezet onderwijs)

De havo-opleiding duurt in totaal vijf jaar. In Lemmer kun je de havo niet afronden. Na klas 3 ga je normaal gesproken naar klas 4 havo in Emmeloord. Maar ook een overstap naar 4 havo elders is prima te doen. Met een havo diploma kun je verder studeren in het hbo (hoger beroepsonderwijs) of je kunt instromen in 5 vwo.

Vwo (Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs)

Je kiest op het vwo voor een atheneum of een gymnasiumopleiding. Vanaf de brugklas kun je kiezen voor het atheneum of het gymnasium. Kies je voor het gymnasium, dan krijg je ook les in Klassieke Cultuur en Grieks en Latijn (voor meer informatie: klik hier). Beide vwo-opleidingen duren 6 jaar. Na het behalen van je diploma kun je verder studeren in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). In Lemmer kun je het vwo niet afronden. Na klas 2 gymnasium of klas 3 atheneum, ga je normaal gesproken naar respectievelijk klas 3 gymnasium of klas 4 atheneum in Emmeloord. Maar ook een overstap naar een gymnasium of atheneum elders is prima te doen.

Vanaf de vierde klas havo en vwo zit je in de tweede fase. Je kiest dan één van de volgende profielen:

• Cultuur & Maatschappij (C&M)
  • Economie & Maatschappij (E&M)
  • Natuur & Gezondheid (N&G)
  • Natuur & Techniek (N&T)

Het kiezen van de profielen gebeurt in klas 3 na uitgebreide informatie richting ouders en leerlingen door de decanen van de school.

‘Voor leerders op zoek naar uitdaging’